We kennen allemaal deze scène uit de film: een ouder zit aan het voeteneinde van het bed van een jongen of meisje en leest een verhaaltje voor voor het slapengaan. In die scènes zijn de kinderen meestal 5-10 jaar oud, en nee – ze spelen niet op de telefoon of kijken geen video op de tablet. Maar wat we meestal niet zien, is dat ouders verhalen voorlezen aan baby’s. We hebben de neiging om te denken dat er geen reden is – terwijl een baby graag liedjes hoort, is er geen reden voor ons om te gaan zitten en hem een verhaal voor te lezen, maar dit is een vergissing.

Dit is in de eerste plaats heerlijke quality time tussen de ouder en de baby. Bovendien, omdat elke ouder of verzorger een andere en unieke leesstijl heeft, zal de baby langzaam leren onderscheid te maken tussen de verschillende mensen die hem verhalen voorlezen.

Voorlezen vanaf jonge leeftijd zal de liefde van uw kind voor verhalen en boeken ontwikkelen, en gaandeweg leert u basisconcepten zoals kleuren , letters en dieren en na verloop van tijd vergroot u uw woordenschat en taalvaardigheid.

 

Waarom zou je al beginnen op de leeftijd van een paar maanden?

Studies bevelen aan om te beginnen met het lezen van verhalen vanaf de leeftijd van vier maanden – anderen vinden al voordelen vanaf de leeftijd van een maand. Het maakt niet uit wanneer je begint met voorlezen aan de baby, de tijd samen wordt een ervaring. Baby’s herkennen stemmen en vinden het leuk om ze te horen – als je de verhalen met je eigen stem voorleest en verschillende en speciale geluiden maakt, zal de baby steeds meer stemmen gaan herkennen en er meer van genieten.

Hoe en wat te lezen?

Volg de tekeningen en kleuren, spreek in verschillende tonen, maak geluiden en creëer een multi-zintuiglijke ervaring voor de baby. Baby’s houden van prikkels – zoals die in kleurrijke boeken, of die tastbare prikkels combineren met verschillende texturen en geluiden.

Zoek naar harde en zintuiglijke boeken die geluid maken, of boeken met dikke pagina’s die je kunt aanraken en lekker kunt ritselen.

 

Kan een verhaal kalmeren?

Veel ouders zeggen dat het lezen van verhalen ook wordt gebruikt als een kalmerende techniek. Als baby’s beginnen te huilen door rustig te lezen, zorgt de stem van de ouder samen met de veranderende intonatie van het verhaal voor een gevoel van veiligheid en lukt het in veel gevallen om de baby te kalmeren.

Het belang van een verhaaltje voor het slapen gaan:

Als je gelooft in een ritueel voor het slapengaan en probeert dezelfde handelingen op dezelfde tijden uit te voeren om een zo regelmatig mogelijk schema voor de baby te creëren, is het voorlezen van een verhaaltje voor het slapengaan een uitstekende stap die onderdeel kan worden van het slaapritueel. avondroutine voor vele jaren. Als je gewend raakt aan het lezen van een verhaaltje voor het slapengaan vanaf een paar maanden oud, kan de traditie bij jou worden voortgezet, en als je kind opgroeit, zal het lezen van het verhaal hem al aanmoedigen om te slapen.

Wetenschappelijk bewezen:

Studies tonen aan dat het lezen van verhalen en het aanleren van gewoonten bij kinderen vanaf de kindertijd het taalbegrip en de cognitieve ontwikkeling bevordert in vergelijking met kinderen van wie de ouders hen in hun kinderjaren geen verhalen voorlazen. Bovendien groeit, ontwikkelt en verbetert de woordenschat waaraan de baby van jongs af aan wordt blootgesteld.

 

לשתף

רוצה לקרוא גם את זה