Soms brengt alleen al de gedachte aan vliegen met een baby gevoelens van stress en angst met zich mee. Hoe is het met je Hoe manipuleer je alles? En vooral: hoe word je niet die ouders met de baby die de hele vlucht huilt? Het goede nieuws is dat vliegen met een baby veel enger klinkt dan het in werkelijkheid is. Toegegeven, er is veel meer organisatie vooraf, maar als je ouders vraagt die al met hun baby hebben gevlogen, vertellen ze je graag over over het algemeen positieve ervaringen, en over vluchten (ja – ook lange) die relatief gemakkelijk gaan.
Als je je eerste vlucht met je baby plant, staan we voor je klaar – met alle tips die je nodig hebt om veilig door de vlucht te komen:
- Geef geen documenten op: elke baby, op welke leeftijd dan ook, heeft een paspoort en een vliegticket nodig. Tot de leeftijd van twee jaar is de prijs van het vliegticket nominaal en krijgt de baby geen eigen stoel, maar moet je nog steeds een ticket voor hem boeken. Bovendien heeft de baby in de meeste landen dezelfde visumdocumenten nodig als u – dus als u bijvoorbeeld naar de VS vliegt, heeft hij een visum nodig (op elke leeftijd). Het is belangrijk om alle vereisten voor de vlucht te controleren, van de documenten die u nodig heeft tot de verschillende tests, om niet onvoorbereid te worden betrapt.
- Wieg : Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om een babywieg te bestellen – dit is een wieg die aan de muur wordt bevestigd voor de stoelen op de eerste rij. Het is aan te raden om bij de luchtvaartmaatschappijen na te gaan of de optie bestaat en indien mogelijk te boeken.
- Lange kleding : hoewel we zelfs in een kort shirt een vlucht kunnen doorstaan, kunnen veel baby’s last hebben van de kou. Neem lange kleding, sokken en een knusse deken mee, en geef de voorkeur aan kleding die niet te dik is – zonder al te veel knopen of versieringen.
- Fopspeen tijdens het opstijgen en landen: Baby’s hebben ook last van druk in hun oren tijdens het opstijgen en landen, waardoor veel huilen tijdens het opstijgen. De oplossing is om ze een zuigproces toe te staan – met behulp van een fopspeen of voeding die de druk voorkomt.
- Inpakken : extra inpakken – van alles. Zelfs als de vlucht een paar uur duurt en je zeker weet dat één stel schone kleren voldoende zal zijn, neem er dan minstens nog twee mee. Hetzelfde geldt voor Tetra-luiers, luiers, doekjes, fopspenen en eigenlijk alles wat de baby nodig heeft. Je weet nooit wat je kunt verwachten tijdens een vlucht, en het is beter om een grotere tas mee te nemen dan overrompeld te worden.
- Vraag de stewardessen om hulp: De meeste stewardessen helpen graag ouders met baby’s. Aarzel niet om kokend water te vragen om de fopspeen te steriliseren of ga naar de keuken om een fles met flesvoeding klaar te maken. De stewardessen zijn gewend om met baby’s te vliegen en zullen graag helpen (en de vlucht stiller maken voor de andere passagiers).
- Flessenwater : hoewel veel luchtvaartmaatschappijen geen vloeistoffen aan boord toestaan, is dit niet van toepassing op water dat wordt gebruikt om flesvoeding te maken. Zet van tevoren enkele flesjes water klaar voor de bereiding van de formule en bied deze aan bij de veiligheidscontrole – de flesjes worden gescand waarna je ermee aan boord kunt.
- Snacks : Als de baby al vast voedsel eet, neem dan verschillende snacks mee die hem tijdens de vlucht bezig houden – rijstsnacks, knuffels, gesneden fruit of groenten en al het andere waarmee hij bezig en kalm kan zijn.
- Stil speelgoed : een vlucht is niet de plek om luidruchtig speelgoed mee te nemen – omdat dit altijd het speelgoed is waar de baby non-stop mee besluit te rotzooien. Pak een verscheidenheid aan speelgoed in, maar zorg ervoor dat ze geen geluid maken, om een aangenamere vlucht voor jou en de andere passagiers mogelijk te maken.
- Medicijnen : Klopt, je hebt ze waarschijnlijk niet nodig, en hoogstwaarschijnlijk gaat de vlucht voorbij zonder speciale gebeurtenissen. Maar voor het geval dat niet het geval is, is het altijd een goed idee om ook koorts- en pijnstillers in je tas te stoppen.