Welterusten: zo bouw je het ideale slaapritueel voor de baby op

We horen allemaal de term ‘slaapritueel’, maar de meesten van ons begrijpen niet echt wat het betekent – en hoe het precies moet worden uitgevoerd. In de praktijk is een slaapritueel een reeks regelmatige handelingen die elke nacht worden herhaald met als doel de baby stabiliteit en geborgenheid te geven. We willen vanaf het allereerste moment een dagelijkse routine creëren, gezonde slaapgewoonten opbouwen en de nieuwe baby helpen de dagslaap te scheiden van de nachtslaap, iets waardoor hij gemakkelijk in slaap kan vallen, hem zal kalmeren en ook de ouders in staat zal stellen een ontspannen avondroutine.

Dit is een ceremonie die op jonge leeftijd moet worden gestart – de aanbevelingen variëren en variëren rond de leeftijd van 6-8 weken, hoewel er mensen zijn die een ceremonie aanbevelen vanaf de eerste nacht thuis. We hebben voor u een lijst gemaakt met aanbevelingen, tips en ideeën voor een slaapritueel – u hoeft niet alles uit te voeren, aangezien elk gezin zijn eigen manier vindt om een ritueel te creëren dat past bij de aard van het huis en de baby.

Starttijd : Er is geen vaste tijd waarop een slaapritueel moet beginnen, maar het advies is om ongeveer 45 minuten tot een uur te reserveren voor het ritueel, nog voordat de tekenen van vermoeidheid beginnen. Na het badje zal de baby vermoeider zijn en we willen hem (en ons) voldoende tijd gunnen om een ontspannen routine op te bouwen. De aanbevolen uren zijn 18:30-20:00, afhankelijk van de tekenen van vermoeidheid van de baby.

Prikkels verminderen: een van de belangrijkste dingen is om prikkels zoveel mogelijk te verminderen. Het is aan te raden om de baby uit de woonkamer te halen (na de nachtelijke fles of ervoor), de kamer op een aangename temperatuur te brengen, de lichten te dimmen, schermen te vermijden en zelfs met een zachtere en zwakkere stem te spreken, om een duidelijke scheiding tussen de dag vol prikkels en de rustige en kalme nacht.

Bad : Geef de baby na het verminderen van de prikkels een aangenaam en warm bad. In de badkamer is het ook raadzaam om zwakkere verlichting te gebruiken, de kamer goed te verwarmen en van tevoren alles te regelen wat u nodig heeft als u weggaat – om onnodig rondrennen te voorkomen. U kunt babybadolie aan het water toevoegen om de huid vochtig te houden en irritatie te voorkomen.

 

baby buiten bad

 

Nachtmassage : massage is bedoeld om de baby te kalmeren, te helpen bij gasvorming en de ouder minuten van aangename en rustige gehechtheid te geven. Daarnaast kan massage het proces van inslapen vergemakkelijken en de nachtrust verlengen. Een massage kan worden gedaan met lichaamscrème of -olie, of gewoon door zachtjes te strelen. Zorg ervoor dat u vóór de massage de crème opwarmt door uw handpalmen tegen elkaar te wrijven, zodat het aangenaam is voor de gevoelige huid van de baby.

 

baby rugmassage

 

Nachtkleding: Het is waar dat de baby nog steeds niet begrijpt wat hij aan heeft, maar zorg ervoor dat je nieuwe, schone en comfortabele kleding aantrekt voordat je naar bed gaat om hem te laten weten dat de dag voorbij is en de nacht begint. Na verloop van tijd zal de baby aan het proces wennen en de slaapkleding zal een ander teken zijn dat hem zal laten begrijpen dat de dag voorbij is en dat het tijd is om te slapen.

Liedjes en verhalen : baby’s herkennen de stem van hun ouders en kalmeren wanneer ze die horen, dus of je nu besluit een liedje te zingen, een verhaal voor te lezen of gewoon welterusten te zeggen, laat hem een kalme en vredige stem horen voordat hij gaat slapen .

לשתף