Welterusten: vier tips die de nachtrust van de baby verbeteren

“Slaap nu”, is de uitdrukking die wordt gehoord door elk paar ouders die hun eerste kind verwachten. “Slaap nu” omdat de nachten langer en ruiger zullen worden, omdat de baby wakker gaat worden en jij ook, en over het algemeen zal slaap iets worden dat je gaat missen.

Het goede nieuws is dat dit niet noodzakelijk waar is. Hoewel een nieuwe baby de spontaniteit en routine zoals je die tot nu toe kende verstoort, betekent dit echt niet dat je je nachten voor altijd moet opgeven . Toegegeven – er zullen nachten zijn die moeilijker zijn dan andere, maar er zijn zeker dingen die je kunt doen om de slaapcycli van het nieuwe gezinslid vanaf het allereerste moment te starten en te regelen.

Om jou en de nieuwe baby gemakkelijk te laten wennen aan vaste slaapuren, hebben we vier eenvoudige tips voor je verzameld:

Duisternis : Baby’s slagen erin om overal te slapen, zelfs in een lawaaierig huis of in een drukke straat. Toch is het ‘s nachts aan te raden om hem (zoveel mogelijk) in een donkere en stille kamer te laten slapen. Tijdens de nacht wordt het hormoon melatonine afgescheiden dat verantwoordelijk is voor de slaapcyclus, en het wordt in het donker uitgescheiden. Melatonine begint al in aanzienlijke hoeveelheden te verschijnen op de leeftijd van zes maanden, dus zelfs het verschonen van de luier ‘s nachts (of tijdens het voeden) moet worden gedaan in een donkere en rustige kamer, met een klein nachtlampje en in stilte.

 

baby slaapt in het donker

 

Dagelijks schema : hoewel we bij baby’s ” slaapcycli ” zien en misschien denken dat het exacte tijdstip van anesthesie geen betekenis heeft, raden de experts aan om vanaf jonge leeftijd een regelmatige anesthesietijd voor nachtrust aan te houden. Een vaste tijd helpt de biologische klok van de baby en als hij opgroeit, leert hij anticiperen op bedtijd – iets dat veiligheid en orde in zijn leven brengt. De tijd van anesthesie die voortdurend verandert, kan verwarring en onzekerheid veroorzaken, en hoewel de kinderen niet precies weten hoe laat het is, helpt de mogelijkheid om te anticiperen op wat er gaat gebeuren hen om een veiligere en aangenamere routine te creëren.

Slaapritueel : Een van de eerste dingen die de experts aanbevelen, is het creëren van een slaapritueel voor de baby. Dit is een regelmatige opeenvolging van handelingen die zoveel mogelijk elke dag op vaste uren worden uitgevoerd, met als doel de baby te helpen de uren van dag en nacht al vanaf zijn eerste dagen te scheiden. Het is mogelijk om een reeks acties uit te voeren, waaronder het verduisteren van de kamer, baden, eten geven, masseren, zingen of wat dan ook. De ceremonie helpt de baby om een gevoel van veiligheid te creëren en een goede, diepere en meer continue slaap in te gaan – evenals een aangenamer afscheid van de ouder voor de nacht.

“Stoor” de slaap niet : baby’s bewegen en maken geluiden tijdens de nacht, en als kersverse ouders willen we zo snel mogelijk komen helpen. Toch is het raadzaam om niet bij het eerste geluid te springen. Soms kan onze reactie – de kamer binnenkomen, strelen, optillen of zelfs het licht van een mobiele telefoon – ervoor zorgen dat de baby uit de slaapcyclus komt en moeite heeft om weer in slaap te vallen. Het is raadzaam om de baby even de tijd te geven om in slaap te vallen en hem alleen te benaderen als hij echt hulp en aandacht nodig heeft.

 

baby slaapt met koptelefoon

 

Bonustip: een van de dingen die nieuwe ouders vooral moeilijk kunnen accepteren, is de uitdrukking “slaap veroorzaakt slaap”, we hebben de neiging om te denken dat een baby die overdag lange uren slaapt, ‘s nachts alerter zal zijn, en we benadrukken dat als de baby lange uren blijft slapen, uit angst dat dit betekent dat de nacht bijzonder lang zal worden. Paradoxaal genoeg is het tegenovergestelde waar: hoe beter de baby overdag slaapt, hoe beter hij ‘s nachts zal slapen, en een goede en lange slaap overdag zal leiden tot een nog betere nachtrust. Maak je dus niet druk en maak de baby niet wakker uit zijn slaap.

רוצה לקרוא גם את זה